Koninklijke onderscheiding voor Jan en Tekla

geplaatst in: Nieuwsberichten | 0

Het leek vooral een zeer geslaagde netwerkdag te worden; de landelijke Fietsmaatjes NL dag op zaterdag 2 maart bij brasserie Coazy op eiland Koudenhoorn in Warmond. Deze dag zouden namen Jan en Tekla Burgmeijer-Zwinkels, de oprichters van Fietsmaatjes Teylingen, afscheid van hun landelijke taken bij Fietsmaatjes Nederland. Het werd nog ietsje meer…

Tegen het eind van de middag werd er geproost op het terugtreden van het echtpaar uit Warmond. Toen er behalve de burgemeester, ook familieleden de zaal binnen kwamen, begon er bij Jan wel iets te dagen. Bij Tekla viel het kwartje, toen burgemeester Carla Breuer naast het werk voor Fietsmaatjes ook hun inzet voor ander vrijwilligerswerk noemde. ‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd…’ Jan en Tekla werden benoemd als Ridders in de Orde van Oranje-Nassau en kregen de bijbehorende medaille opgespeld.

Het is ook werkelijk niet voor niets: in 2012 bedacht Tekla een manier om mensen die zelf niet meer kunnen fietsen, toch weer naar buiten te krijgen: op de duofiets met een maatje. Zij betrok haar man bij de plannen en ze werden een team. Tekla is de inspirator en verbinder, met kennis van de zorg; Jan is de organisator,  bekend met fondsenwerving. Dit leidde in 2017 tot het landelijk uitrollen van Fietsmaatjes Nederland.  Inmiddels zijn er al 50 lokale fietsmaatjes organisaties waar vele vrijwilligers actief zijn. En het blijft groeien. Jan is heel trots: ‘Zonder elkaar had het ons nooit gelukt’.

Tekla, geroerd door het enthousiasme van de vrijwilligers, draagt de onderscheiding op aan alle Fietsmaatjes organisaties, omdat dit alleen kan bestaan als er plaatselijk steeds weer nieuwe mensen opstaan. ‘De mensen bij Fietsmaatjes zijn zulke lieve mensen’.

Wij feliciteren Jan en Tekla met deze prachtige onderscheiding en wensen hen heel veel gelukt voor de toekomst.