Vrijwilligersavond Sassenheim

geplaatst in: Nieuwsberichten | 0

De vrijwilligersavond van 17 januari was weer als vanouds gezellig. De avond werd door Paula geopend met een mooi overzicht van wat er afgelopen jaar zoal heeft plaatsgevonden.

 

Heel leuk om te melden is dat er in 2022 wel 36 nieuwe gasten en 16 vrijwilligers zijn bijgekomen. Dat komt ook omdat we een nieuwe dagbesteding in Sassenheim hebben; Langeveldshof. Hier komen mensen met een voorstadium van dementie en mensen met andere psychische klachten. Zij fietsen met eigen vrijwilligers met een fiets van fietsmaatjes. Tevens gaf Paula een terugblik op het 10 jarig feest, met de bijkomende activiteiten zoals de bollentocht, werven van vrijwilligers, het Fietsmaatjes magazine.

 

Automatische incasso
De betalingswijze via automatische incasso is besproken. Dit gaat stroef. Er zijn gelukkig heel wat formulieren ingevuld door de gasten en geretourneerd, maar nog niet allemaal. De gelegenheid is niet helemaal ideaal omdat nu minder wordt gefietst in de winter, dus het contact met de gast is wellicht wat minder. Hopelijk komen de formulieren binnen een maand bij ons binnen. De incasso gaat pas in als de gast gaat fietsen, eerder niet.

Punt hierbij is, dat als er niet wordt gefietst, de rit geannuleerd moet worden. De vrijwilliger doet dit zelf of geeft het door aan Paula / Petra. Als de rit blijft staan in het systeem betekent dit dat er gefietst is, dus betaald moet worden.

 

Minder goed nieuws

Helaas moest ook even minder nieuws gemeld worden nl. de ongelukken die laatst zijn gebeurd met de fiets. Gelukkig is dit allemaal goed afgelopen voor zowel de vrijwilliger als de gast. Maar dit zet ons toch aan het denken. Bestuur en coördinatoren hebben besloten om een thema-avond te organiseren met als onderwerp; Veiligheid. Hein van der Meer heeft zich aangemeld om zijn bijdrage te leveren vanuit de visie als fietser. Input blijft welkom: Veiligheid op de fiets; wat te doen als er iets mis gaat.

 

Nieuws van de techneuten

Ton WIjsman komt aan het woord om het een en ander uit te leggen over de fiets. Ton begint direct met een pijnpunt: mankementen die niet worden doorgegeven. Meld alles bij Ton Wijsman als er iets mis is, of een vermoeden dat er iets mis is. Het heeft geen enkele consequentie voor je als er schade is, maar het heeft wel gevolgen voor degene die na jou kan fietsen.

Een voorbeeld is: De remmen. De voorrem is ook de parkeerrem. Als je deze te ver kan inknijpen (dus de rem voelt niet veerkrachtig), zijn de blokken aan het verslijten.

Fietsen wordt dan gevaarlijk, want de parkeerrem is dan ook niet betrouwbaar. Het kan dan gebeuren dat de fiets op slot wordt gezet met gevolg dat de spaken krom worden getrokken en zo ontwricht raken. De achterrem is ook aan slijtage onderhevig, dus geef door als je merkt dat de rem te makkelijk kan worden ingeknepen.

Enkele weetjes;

 • De gordel. Het meest wenselijk is om de gordel al lopend voorlangs bij je gast vast te klikken. Op deze manier ook weer los te maken, voorlangs lopen met de gordel in de hand is handiger, omdat je dan ook niet over je gast heen hoeft te worstelen. De gordel gaat dan mooi terug in zijn kast, niet gedraaid. Gedraaid in de kast geeft problemen.
 • De accu. Als je de accu wilt verwijderen uit de fiets, duw dan eerst de accu licht naar achteren voordat je de knop indrukt. Het is dan minder lastig. Bij een nieuwe accu zijn aanwijzingen geplakt. Dit houdt in dat de accu 5 keer helemaal moet worden leeg gereden. Het betreft hier een reserve-accu. De hoofdschakelaar in de accukast moet eerst uit als je een accu pakt, en ook als je de accu terug plaatst.  Eerst de accu aan/afsluiten, dan de schakelaar aan/uit zetten.
 • De voetenbakjes. Alleen de voorste riempjes vast zetten. Het achterste riempje kan achter de schoen of achter het voetenbakje worden vastgemaakt. Bij achteruit fietsen; pas op dat de trappers van de gast altijd achteruit meegaan. Zowel lege trappers lijden hieronder, maar een gast met knieklachten lijdt hier helemaal onder.
 • Anti- glijmatjes. Deze zijn voorradig, hierdoor glij je minder weg. Het helpt ook als de rugleuning goed recht staat.
 • De armleuningen steken best wat uit. Attentie puntje om hier rekening mee te houden. Helaas is hier een keer dikke schade mee gereden, omdat ze ergens aan bleven haken. (niet bekend waaraan).

Ton weer bedankt voor je duidelijke uitleg.

 

Nieuwe fiets

Ank, de nieuwe voorzitter van ons bestuur Fietsmaatjes, meldt dat er een nieuwe fiets komt. Deze zou door plaatsgebrek in de Bernardus in plaats komen van een oude fiets.. Echter, de Bernardus heeft gezorgd voor een extra stallingsplek Ton heeft plaats gemaakt voor een nieuwe accu in de accukast. Voorlopig wordt er dus nog geen fiets worden ingewisseld. Mocht daar uiteindelijk toch toe besloten worden, dan zal de fiets die weggaat waarschijnlijk geschonken worden aan een beginnende Fietsmaatjes kern.

 

Uitleg Google foto

Cees Batenburg kreeg het woord om uit te leggen dat hij foto mapjes/herinneringen maakt van zijn fietsavonturen met zijn gasten. Voor elke gast maakt hij z’n mapje. Zowel voor de gast als voor de familie is dit erg leuk.Cees maakt deze foto’s onderweg met zijn mobiel, in Google foto maakt hij de mapjes.

Een leuke tip. Voor vragen kun je bij Cees. Bedankt Cees.

 

Oproep voor alle vrijwilligers:

 1. Heb je een gast met longproblemen/kortademigheid, laat dit even weten. De Long Alliantie Nederland gaat hier dan een onderzoek naar doen. Graag laten weten als je iemand hebt met deze klachten. Kan via de mail of een appje.
 1. “s Heerenloo en de Oude Post zijn twee wooninstellingen waar wij mee fietsen. Wij zoeken nog naar fietsers die het leuk vinden om met deze groep te fietsen. De gasten staan klaar als je ze ophaalt. Het is ontzettend leuk om met deze groep mensen te fietsen. Marijke van Loenen heeft zich spontaan aangeboden, wie volgt?
 1. Meld schade/opmerkingen en vragen over de fiets altijd even aan Ton Wijsman.
 1. Fietsafspraak gaat niet door? Annuleer deze in SamenFietsen of geef dit door aan Paula of Petra
 1. Heb je iets leuks, een tip oid …Geeft het door voor de nieuwsbrief. Dit is altijd leuk om te lezen zowel voor de vrijwilligers als de gasten.
 1. Input voor de thema avond: Veiligheid.

Bedankt Paul voor de voorstelling van de foto’s die dit afgelopen jaar zijn gemaakt, deze werden met belangstelling bekeken, onder het genot van een drankje.

 

Bedankt voor jullie komst, het was weer een fijne avond. Een heel fijne lente en zomer, hopelijk wordt het een mooi, fijn en gezellig fietsjaar.